ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.

Μία περιπέτεια 27 ετών έφτασε σε ευτυχές τέλος και εμείς, όλοι όσοι αγαπάμε την τέχνη, από τις 2 Οκτωβρίου 2019, έχουμε το «δικό» μας Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι, ένα 11όροφο κτήριο - κόσμημα υψηλής αισθητικής πάνω στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, θα φιλοξενεί 180 μοναδικά έργα τέχνης, γλυπτά και πίνακες, της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης, κυρίως ευρωπαϊκής, από το 1880 έως το 1980, περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και Ξένων καλλιτεχνών και πολλές εκπαιδευτικές δράσεις.

Στην επιφάνεια των 7.250τ.μ. του κτηρίου θα εκτίθεται η θρυλική συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, δύο ανθρώπων που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους συλλέκτες παγκοσμίως στο δεύτερο μισό του 20 ου αιώνα. Μοναδικό κριτήριο της σπουδαίας αυτής συλλογής, οι προσωπικοί αισθητικοί κώδικες του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Των ανθρώπων που επέλεγαν τα έργα τους με γνώμονα την αγάπη τους για το ωραίο και έχτιζαν τη συλλογή τους με απαράμιλλη αφοσίωση και με τη σκέψη στραμμένη στο μοίρασμα της συλλογής τους με όλους. Από τη δεκαετία του 1950, οι δύο παθιασμένοι αλλά μεθοδικοί και υπομονετικοί συλλέκτες, προσέθεταν στη συλλογή τους μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα τέχνης παγκοσμίως. Βαν Γκονγκ, Σεζάν, Τουλούς Λοτρέκ, Πικάσσο, Μπρακ, Μιρό, Καντίνσκυ, Πωλ Κλε, Λεζέρ, Μπέϊκον, Τζιακομέττι, Πόλοκ, Ουντερβάσερ, Ντε Κίρικο, Παρθένης, Τέτσης, Βασιλείου, Μπουζιάνης, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Μόραλης, Τόμπρος. Ανάμεσα στις εκθεσιακές αίθουσες συμπεριλαμβάνεται και μία αίθουσα αφιερωμένη στη συλλογή των αείμνηστων οραματιστών από γαλλικά έπιπλα και αντικείμενα τέχνης από τον 18 ο αιώνα καθώς και από κινεζικά αντικείμενα τέχνης.

Μετά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ανοίγει τις πόρτες του για να προάγει τις εικαστικές τέχνες και να δώσει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με την τέχνη και να την αγαπήσει. Έτσι, το όραμα των εμπνευστών του, του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, για έναν ζωντανό πολιτιστικό φορέα, ενταγμένο επάξια στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι, γίνεται πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο πιο πολύχρωμος και ευωδιαστός κήπος της Αττικής, βρίσκεται μέσα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και είναι επισκέψιμος στο κοινό και εμπορικός, με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης!
Στην Ιερά Οδό, στον αρ. 75 υπάρχει ένα Φυτώριο που μας εκπλήσσει ευχάριστα. Τον έχουν φτιάξει φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και από αυτόν κερδίζουν όχι μόνο τα συγχαρητήρια των επισκεπτών αλλά και χρήματα. Το καλά φυλαγμένο μυστικό της έκτασης των 3 στρεμμάτων του Γεωπονικού Π.Α. μπορούν να το επισκεφθούν όλοι οι κάτοικοι της πόλης και οι περαστικοί και να επιλέξουν σε εξαιρετικά καλές τιμές δεκάδες ήδη φυτών για τις αυλές και τα μπαλκόνια τους.

Στα 1,7 στρέμματα υπάρχει ένα γυάλινο θερμοκήπιο τεσσάρων αιθουσών με καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες, και αυτά προς πώληση, σε πολύ χαμηλές τιμές. Μείνετε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο διότι αρκετά τακτικά διαθέτει προς πώληση σε προσιτές τιμές και διατροφικά προϊόντα των εργαστηρίων του, όπως κρασί, μέλι, τυριά, φιστίκια, κ.ά..

Ένα Πανεπιστήμιο που μπορούμε όλοι να διαβούμε τις πύλες του και να νιώσουμε τη μαγεία της φύσης να μας περιβάλλει και να μας αναζωογονεί, στην καρδιά της πολύβουης πόλης. Εκεί, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί και πλήθος κόσμου ανακαλύπτουν τη μαγεία της επαφής με τη φύση. Εσείς;

Περισσότερες πληροφορίες

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ!

Η ιδέα που μας ενθουσίασε. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανοίγει το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Ιδρύθηκε το 1837 και στα 180 χρόνια από τη θεμελίωσή του είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα και κρατά σήμερα την 72η θέση ανάμεσα σε 5.011 πανεπιστήμια στον κόσμο. Οι χώροι του έγιναν σημείο συνάντησης, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και κινητοποιήσεων, ενώ εντός του αλλά και στον περίβολό του διαδραματίστηκε η ιστορία της Ελλάδας.

Το νεοκλασικό κτήριο της Πανεπιστημίου, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen, ολοκληρώθηκε σταδιακά, κυρίως το ζωγραφικό τμήμα της ζωφόρου των Προπυλαίων του. Ο εξωτερικός γλυπτός του διάκοσμος περιλαμβάνει μορφές όπως του Ρήγα Φεραίου, του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, του Αδαμάντιου Κοραή, του Ιωάννη Καποδίστρια.
Η γνωστή και άγνωστη ιστορία του Πανεπιστημίου θα αποτελέσει το αντικείμενο της ξενάγησης από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή ιστορίας του Τμήματος Δημήτρη Παυλόπουλου. Για τις ξεναγήσεις θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο http://visit.uoa.gr/

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Μήνας Αύγουστος και η Αθήνα φαντάζει έρημη. Και όμως δεν είναι. Η Αθήνα είναι εδώ και χρόνια μία μεγαλούπολη με εκατομμύρια κατοίκους και δεν αδειάζει. Ωστόσο, τον Αύγουστο ηρεμεί και αφήνει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της τον χρόνο να κινηθούν πιο ήρεμα και ίσως να χαρούν μνημεία, αξιοθέατα και σημεία της πόλης που δεν τα χαίρονται τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Βρεθήκατε στην Αθήνα 15Αύγουστο; Ανεβείτε στον βράχο της Ακρόπολης και ανακαλύψτε με την ηρεμία σας όλο της το μεγαλείο.

Η Ακρόπολη κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ. Το 570 π.Χ. εδώ αναγέρθηκε ο ναός της Αθηνάς Πολιάδας. Στη θέση του σημερινού Παρθενώνα είχε χτιστεί μεγάλος ναός, ο πρώτος Παρθενώνας. Η καταστροφή από την επέλαση των Περσών άφησε μόνο ερείπια το 480 π.Χ.. Από το 450 π.Χ. και έως το 420 π.Χ. οι Αθηναίοι ανοικοδομούν τον βράχο και του δίνουν τη μορφή που οραματίστηκε ο Περικλής, με τα σχέδια του Φειδία, ο οποίος κατασκεύασε το τεράστιο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς από χρυσό και ελεφαντόδοντο που φυλάσσονταν στον ναό και επέβλεψε τον Παρθενώνα που χτίστηκε το 447 π.Χ. από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη. Το 421 π.Χ. στο μέσο του Πελοποννησιακού πολέμου χτίστηκε εδώ το Ερεχθείο, ο κομψός ναός ιωνικού ρυθμού που ξεχωρίζει. Εδώ, τα δύο αγάλματα, της Αθηνάς και του Ποσειδώνα στέκονταν «συμφιλιωμένα». Στον εξώστη του ναού βρίσκονταν και οι κίονες με τις κόρες που στήριζαν την οροφή του. Οι «πολύφερνες» Καρυάτιδες. Το 427 με 424 χτίζεται εδώ και ο μικρός ναός της Θεάς Νίκης, χωρίς φτερά, για να μην πετάξει ποτέ μακριά από την Αθήνα. Το 427 π.Χ. ο Περικλής χτίζει τα Προπύλαια, την είσοδο στον ιερό βράχο. Καθώς η ιστορία της αρχαίας πόλης περνά κάτω από τα πόδια μας, μπροστά στα μάτια μας, νιώθουμε ευλογία που είναι καταμεσής του Αυγούστου και μπορούμε να θαυμάσουμε ό,τι έφτιαξε ο άνθρωπος σε αυτήν εδώ την αρχαία πόλη.

Το βράδυ του 15Αύγουστου, Πανσέληνος. Το φεγγάρι φέτος γεμίζει ολόκληρο και φωτίζει τον ιερό βράχο δυνατά, αφήνοντας το κοινό τους να αναρωτιέται ποιο από τα δύο φέρει μέσα του μεγαλύτερο φως. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων γύρω από την Ακρόπολη με τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτά όλο το 24ωρο. Ο λόφος Φιλοπάππου, ο λόφος Νυμφών (του Αστεροσκοπείου) και της Πνύκας σας περιμένουν για να ατενίσετε την Ακρόπολη από μακριά και να αφεθείτε στην ομορφιά της Αθήνας στην καλύτερή της εποχή.