ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΕΚΘΕΣΗ & ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. «Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ, 1821-1896". ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ.

Η διαδρομή της Αθήνας από τη μικρή οθωμανική πόλη του 1821 στην πρωτεύουσα που ανέλαβε την αναβίωση των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων του 1896, αποτυπώνεται σε μία σπουδαία φωτογραφική έκθεση και ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Η ιδέα για τη δημιουργία μίας σειράς ντοκιμαντέρ για την ιστορική διαδρομή της πόλης μας, ξεκίνησε το 2012, όταν παρουσιάζονταν το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» και η Μαρία Ηλίου συζητούσε με τον Άγγελο Δεληβοριά την επιθυμία της να δημιουργήσει μία ιστορική σειρά που θα ξεκινούσε από το 1821 και θα έφτανε έως τις μέρες μας. Οκτώ χρόνια μετά, η σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Μαρία Ηλίου έχει δημιουργήσει πέντε ταινίες ντοκιμαντέρ, με πρώτη την «Η Αθήνα από την ανατολή στη δύση, 1821 – 1896», που θα παρουσιάζεται όλο τον Μάρτιο και έως τις 26 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη, παράλληλα με μία φωτογραφική έκθεση.

Η φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και γκραβούρες που έχουν συλλεχθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Ελλάδα, με την ευγενική προσφορά πολλών Ιδρυμάτων. Το υλικό, το οποίο περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σταδιακή μετάβαση μίας μικρής οθωμανικής πόλης, σε μία πρωτεύουσα, συνοδεύεται με ήχους και μουσικής της εποχής που παρουσιάζεται.

Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Κολωνάκι).

Περισσότερες πληροφορίες

ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

Οι φυσιολάτρες τα επισκέπτονται συχνά. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουμε ούτε κατ’ όνομα. Και όμως τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, το Μπάφι και το Φλαμπούρι, αποτελούν δύο από τους καλύτερους ορεινούς προορισμούς και μάλιστα ελάχιστη ώρα από το κέντρο της πόλης. Η Πάρνηθα, το βουνό που υψώνεται βόρεια της Αθήνας, με έκταση 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ψηλότερη κορυφή τα 1.413μ. (Καραμπόλα), αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που δικαίως την έχουν συμπεριλάβει στο δίκτυο Natura 2000.

Καταφύγιο Μπάφι

Στα 1.161μ., μόλις μία ώρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, μας περιμένει το καταφύγιο Μπάφι, το πρώτο στη σειρά καταφύγιο που συναντά ο επισκέπτης ανεβαίνοντας το βουνό. Το καταφύγιο, όπως μαρτυρά ο χαρακτηρισμός του, προσφέρει ζεστασιά, χώρους διαμονής και φαγητό. Τα δωμάτια διαμονής είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, ενώ η κουζίνα του οργανωμένη για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου οργανώνουν δραστηριότητες για παιδιά αλλά και για μεγάλους στη φύση, ενώ υπάρχει οργανωμένος χώρος δανειστικής βιβλιοθήκης για ενημέρωση και χαλάρωση.

Περισσότερες πληροφορίες

Καταφύγιο Φλαμπούρι

Μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, στα 1.158μ. συναντάμε το καταφύγιο Φλαμπούρι που αγναντεύει περιμετρικά την Αθήνα, την Αίγινα, τον Πόρο, με καθαρό καιρό την Ύδρα, τη λίμνη του Μαραθώνα, τον ευβοϊκό κόλπο, τη Δίρφυ, την Εύβοια… Το καταφύγιο Φλαμπούρι του ορειβατικού συλλόγου Αχαρνών διαθέτει χώρους διαμονής και κουζίνα, οργανωμένες περιβαλλοντικές εκδρομές και δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά. Το καταφύγιο ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά, ενώ διαθέτει και ενεργειακό τζάκι, φροντίζοντας να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες

Εάν επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε φροντίστε να έχετε ενημερώσει σχετικά τους υπεύθυνους των καταφυγίων και να έχετε πάρει μαζί σας υπνόσακο.

ΟΙ «ΟΜΗΡΙΚΕΣ» ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Σε μία από τις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, αναπτύσσεται σε μόλις τρία «δωμάτια» μία από τις ωραιότερες αρχαιολογικές εκθέσεις των τελευταίων ετών. Η περιοδική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» έχει ως εκθέματα τα ευρήματα του μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο τηνιακός αρχαιολόγος Γεώργιος Δεσπίνης το 1979. Ο τάφος της Αγίας Θέκλας αποτέλεσε χώρο ταφής ενός γένους «αριστοκρατών» και τα ευρήματα του χαρακτηρίζονται πολύτιμα, ενώ αποτυπώνουν το υψηλό πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο της εποχής και τις λαμπρές πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Ανάμεσα στα 150 εκθέματα συμπεριλαμβάνονται και αρχαία αντικείμενα και έργα από άλλες περιοχές που άκμασαν την ίδια προϊστορική περίοδο, όπως από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα.

Έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα, ειδώλια, καθημερινά αντικείμενα, αποκαλύπτουν το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού του μυκηναϊκού κόσμου, φωτίζοντας όλο το φάσμα του καθημερινού βίου, τον θάνατο, τον πόλεμο, τη θρησκεία, τα έθιμα.

Οι χρωματικές επιλογές, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι αφηγήσεις με μουσική υπόκρουση, οι προβολές γεωπολιτικών χαρτών και η μελετημένη τοποθέτηση των εκθεμάτων διεγείρουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, τον προτρέπουν να κινηθεί ήρεμα και εξεταστικά και του επιτρέπουν να μελετήσει και κυρίως να νιώσει το ζητούμενο: την εποχή. Ανάμεσα στα θαυμαστά εκθέματα ξεχωρίζουν οι σφραγιδόλιθοι που «επισφραγίζουν» τη μαεστρία των δημιουργών τους στο σχέδιο και στη αποτύπωση του σε εξαιρετικά μικρή επιφάνεια. Απολαύστε την έως τις 8 Μαρτίου.

Περισσότερες πληροφορίες

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ένας μοναδικός κήπος 1860τ.μ. στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω, μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, κληροδότημα της Ιουλίας και του Αλέξανδρου Διομήδους, αποτελεί μία ανεξερεύνητη όαση πρασίνου που προσφέρεται για εκπαίδευση και δασική αναψυχή.

Ο Βοτανικός Κήπος, ο μεγαλύτερος της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου, ιδρύθηκε το 1951 και οργανώθηκε με την αμέριστη συμβολή του καθηγητή βοτανολογίας Κωνσταντίνου Μητράκου και της καθηγήτριας αρχιτεκτονικής και κήπων και τοπίου του πανεπιστημίου του Βερολίνου, Herta Hamerbacher. Το καλλιεργημένο τμήμα του κήπου αποτελεί ένα οικοσύστημα όπου συμβιώνουν αρμονικά και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά τμήματα με 550 περίπου είδη και καλλιεργούμενα τμήματα με περισσότερα από 4.000 είδη φυτών. Αυτό το χαρακτηριστικό, η μίξη φυσικού περιβάλλοντος και καλλιεργούμενων ειδών, καθιστά τον κήπο σπάνια περίπτωση παγκοσμίως.

Το καλλιεργημένο του τμήμα αποτελείται από φυτά και δέντρα, ιστορικά, φαρμακευτικά, οικονομικά φυτά (φυτά που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην υφαντουργία, στην κτηνοτροφία), ενώ διαθέτει ένα εντυπωσιακό πρότυπο θερμοκήπιο και δύο λίμνες! Οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη διατήρηση και την προστασία του Κήπου, προσπαθούν να μη διαταράξουν αυτό το θαυμαστό οικοσύστημα για αυτό και δεν επιτρέπουν μέσα στον κήπο την είσοδο κατοικίδιων.

Στον Κήπο πραγματοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά, μεμονωμένα ή σε ομάδες, διενεργούνται ερευνητικά προγράμματα, ενώ στους σκοπούς της λειτουργίας του, εκτός από την αναψυχή, είναι και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το περιβάλλον και την προάσπιση του. Ανακαλύψτε τον και εντάξτε τον στις ημερήσιες εξορμήσεις σας για όλη τη χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες