espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΠΕΡΑ - ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Με μία νέα όπερα γιορτάζει τα 80 της χρόνια η Εθνική Λυρική Σκηνή, συνεχίζοντας την πολιτική των αναθέσεων σε Έλληνες συνθέτες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «ελληνικό» ρεπερτόριο όπερας. Η «Πάπισσα Ιωάννα», το ανατρεπτικό, συγκλονιστικό βιβλίο του Εμμανουήλ Ροίδη, χαρίζει την πλοκή στο λιμπρέτο του αξιόλογου λογοτέχνη και λιμπρετίστα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και ντύνεται μουσικά από τον πολυβραβευμένο συνθέτη Γιώργο Βασιλαντωνάκη, για να ανέβει στη σκηνή της Λυρικής Σκηνής για μόλις τρεις παραστάσεις.

Η Πάπισσα Ιωάννα, ένα παιδί – θαύμα, μία γυναίκα – μύθος, ένα πλάσμα που έφτασε στην ύβρι και τιμωρήθηκε για αυτό, βρίσκοντας κάθαρση στην αγκαλιά του Θεού, ένα πρόσωπο μυθικό ή και αληθινό, που τοποθετείται χρονιά στον 9ο αιώνα, μπαίνει στο κέντρο της πλοκής του Ροίδη για να μιλήσει για τη γυναικεία φύση και να κάνει σκληρή κριτική στην υποκρισία των εκπροσώπων της εκκλησίας. Η εμβληματική ηρωίδα και η διαδρομή της, προς την δόξα και αμέσως μετά στην ατίμωση αλλά και το πλήθος, πάντα άγριο, φορτισμένο συναισθηματικά και έτοιμο να παρασυρθεί, αποτέλεσαν ιδανικό υλικό όπερας, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Ο Γιώργος Βασιλαντωνάκης που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, μέσα από την πολυετή του ενασχόληση με τη μουσική ακαδημαϊκά αλλά και δημιουργικά, έχει επιδείξει έργα συναισθηματικά και εγκεφαλικά την ίδια στιγμή. Η πρόκληση του κόσμου του Ροίδη, πολυσύνθετος και ορισμένες φορές «υπόγειος» ταιριάζει στη μουσική θητεία του συνθέτη και λειτουργεί προκλητικά για τη δημιουργία πολλαπλών μουσικών μορφών.

Η σκηνοθεσία του έργου έχει ανατεθεί στον αναγνωρισμένο Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος έχει αναμετρηθεί με επιτυχία με πολλά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ ήταν υποψήφιος και για το 16ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου. Στον ρόλο της Πάπισσας Ιωάννας η Ελληνίδα υψίφωνος Χρύσα Μαλιαμάνη, νέα αλλά ήδη καταξιωμένη με αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στο ενεργητικό της, ενώ στον ρόλο του Φρουμέντιου και του Φλώρου, εραστές της Ιωάννας, ο διακεκριμένος βαρύτονος της ΕΛΣ, Διονύσης Σούρμπης.

8, 15, 22 Μαρτίου 2020. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. ΚΠΙΣΝ

Περισσότερες πληροφορίες