Οι Απόκριες στην Αθήνα και οι εκδηλώσεις που σχετίζονταν με τον εορτασμό τους ξεκίνησαν από το 1834 και έπειτα, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Έως τότε τα πρωτεία στον εορτασμό της Αποκριάς μαζί με το καρναβάλι, τα κρατούσε η Ζάκυνθος και η Πάτρας. Ωστόσο, όταν η Αθήνα έγινε το κέντρο και ο τόπος διαμονής της λεγόμενης «υψηλής κοινωνίας», ήθη και έθιμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, οι αποκριάτικες στολές, οι χοροί μεταμφιεσμένων, οι συγκεντρώσεις εντός και εκτός, στους δρόμους και στις πλατείες, οι θεατρικές, μουσικές και εν γένει καλλιτεχνικές παραστάσεις, χαρακτήριζαν το σύνολο της γιορτής που κρατούσε τέσσερις εβδομάδες και κορυφώνονταν όσο πλησίαζε η Καθαρά Δευτέρα.
Την εποχή του Όθωνα, η δυτικότροπη κουλτούρα συνδυάστηκε με επιτυχία με τους τρόπους διασκέδασης των λαϊκών τάξεων αναδεικνύοντας πρωτότυπους, καινοτόμους εορτασμούς, που έλκυαν το ενδιαφέρον όλων στην Ελλάδα και αλλά και πολλών επισκεπτών από το εξωτερικό. Οι χοροί εντός των σπιτιών μεταφέρθηκαν έξω και από τα πολυτελή σαλόνια οι συμμετέχοντες στις διασκεδάσεις έβγαιναν στους δρόμους και γλένταγαν όλοι μαζί, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και απαράμιλλο κέφι. Άντρες και γυναίκες αποποιήθηκαν σταδιακά τις κομψές στολές και ενστερνίστηκαν πιο περιπαιχτικές μάσκες και στολές, συμμετείχαν σε διαφόρων ειδών «πολέμους» (με ρόπαλα, με ρεβίθια, κ.ά.), σε μαζικά χορευτικά και αθλητικά (γαϊτανάκι και γκαμήλα), παρακολουθούσαν λαϊκά δρώμενα, με κύριο ανάμεσα τους τον Καραγκιόζη αλλά και παντομίμα.
Την εποχή του μεσοπολέμου η παλιά Αθήνα μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η Πλάκα γίνεται το κέντρο των εκδηλώσεων του αθηναϊκού καρναβαλιού, ενώ το 1931 ξεκινά και το αθηναϊκό καρναβάλι που λαμβάνει χώρα στους γραφικούς δρόμους της παλιάς Αθήνας. Η Πλάκα παραμένει στο επίκεντρο των καρναβαλιστών και των μασκαρεμένων για αρκετές δεκαετίες. Ακόμη και σήμερα, παιδιά και ενήλικες μασκαράδες συναντιούνται σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, στην Ερμού, την Αιόλου και τη Σταδίου και κατευθύνονται προς την Πλάκα, είτε για να απολαύσουν μία βόλτα, είτε για να αναμετρηθούν σε εμφάνιση και σε κέφι με άλλους μεταμφιεσμένους. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει εκδηλώσεις με επίκεντρο την πόλη, ανακοινώνοντας ένα πλούσιο «συμμετοχικό» πρόγραμμα, με μουσικά κυρίως δρώμενα και πάντα το απαραίτητο θέατρο σκιών. Μείνετε συντονισμένοι στο πρόγραμμα του Δήμου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και από την ιστοσελίδα του Δήμου City of Athens.