Ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη
Η οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Νυχτερίδα» αποφασίστηκε να αποτελέσει το έργο με το οποίο η Εθνική Λυρική Σκηνή θα γιορτάσει τα 80 χρόνια λειτουργίας της. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να επιλεγεί κάτι διαφορετικό; Η «Νυχτερίδα» αποτέλεσε το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 1940 τις δραστηριότητες της η Εθνική μας Λυρική Σκηνή, ως τμήμα τότε του Εθνικού Θεάτρου. Η «Νυχτερίδα» αγαπήθηκε από όλα τα διαφορετικά κοινά που την παρακολούθησαν ως μία κωμική όπερα, με ευφάνταστη πλοκή παρεξηγήσεων και εξαιρετικά μουσικά θέματα που υπερβαίνουν τα στερεότυπα της βιεννέζικης οπερέτας.
Στη «Νυχτερίδα», έργο σε τρεις πράξεις, η απιστία και οι παρεξηγήσεις κυριαρχούν, απιστία μεταξύ συζύγων αλλά και μεταξύ φίλων και πλήθος παρεξηγήσεων που επιλύονται στην τρίτη πράξη αφήνοντας την αίσθηση μίας φάρσας που «παρακινήθηκε» από τη σαμπάνια, επιτυγχάνοντας το πολυπόθητο «τέλος καλό, όλα καλά». Η παράσταση του Φεβρουαρίου 2020 (8 παραστάσεις από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου), σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, μεταφέρει τη δράση από τα βιεννέζικα σαλόνια στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης του 1960, επιχειρώντας το επιτρεπτό μπλέξιμο της μεταφοράς της δράσης στη σύγχρονη εποχή, κάτι που συνηθίζεται στο ελαφρύ μουσικό θέατρο.
Ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος (ο πατέρας του Γιόχαν Στράους ο πρεσβύτερος ήταν επίσης συνθέτης), θεωρείται ο «βασιλιάς του βαλς» και παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του να ασχοληθεί με το μουσικό αυτό είδος, κατάφερε ήδη στα 30 του χρόνια να ξεπεράσει σε φήμη τόσο τον πατέρα του όσο και τον διάσημο συνθέτη οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ. Τη Νυχτερίδα τη συνέθεσε το 1874, ενώ το 1894 ο περίφημος συνθέτης και αρχιμουσικός Γκούσταφ Μάλερ ανέλαβε να τη διευθύνει στην Όπερα του Αμβούργου, επικυρώνοντας με την πράξη του αυτή αυτό που πίστευε τόσο ο ίδιος όσο και δεκάδες ακόμη σπουδαίοι μουσικοί -Μπραμς, Βάγκνερ, Ραβέλ -την εξαιρετική ποιότητα της μουσικής του Στράους.
Την επετειακή «Νυχτερίδα» θα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας, ενώ ανάμεσα στους μονωδούς αναφέρονται οι Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Κοτενίδης, Γιάννης Καλύβας, Ελένη Καλένος, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμη Μπόργκη, κ.ά.. Τη χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.