ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Πριν από χρόνια, ένα Μεγάλο Σάββατο αργά το απόγευμα, σταθήκαμε στην ανηφόρα της οδός Πρυτανείου με την Ακρόπολη στο αριστερό μας χέρι, από περιέργεια για το πλήθος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στον περίβολο μιας εκκλησίας, από όπου ακούγονταν διακριτικά οι ψαλμωδίες. Από τότε και κάθε χρόνο, όποτε βρισκόμαστε στην Αθήνα, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο, ανηφορίζουμε την οδό Πρυτανείου και χωρίς δεύτερη σκέψη κατεβαίνουμε τα στενά σκαλοπάτια και βρισκόμαστε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων για να νιώσουμε Πάσχα.

Η μακρά ιστορία του ιερού ναού

Ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων, στην Πρυτανείου και Ερεχθέως, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, μονόκλιτη βασιλική με γυναικωνίτη στο υπερώο, χτίστηκε τον 17ο αιώνα στη βάση ιερού ναού της Αφροδίτης. Η αυλή με το γραφικό πηγάδι και τα αρχαία κατάλοιπα της περιοχής, οι τοίχοι, κάποιοι από τους οποίους έχουν οικοδομηθεί από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, το παλιό δημοτικό φανάρι γκαζιού, οι νεραντζιές και τα γιασεμιά, τα παρτέρια και οι γλάστρες με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά και θάμνους, τα μικρά δωμάτια των κελιών της μονής που κάποτε λειτουργούσαν για γυναικείο κοινόβιο και αργότερα για αντρικό και που αγκαλιάζουν τον χώρο και τον προστατεύουν από τον «έξω» κόσμο, καταμαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν και ένα σκηνικό θαλπωρής και έντονης θρησκευτικότητας.

Το Μετόχι του Παναγίου Τάφου υποδέχεται το Άγιο Φως

Το 1760 το μοναστήρι αγοράστηκε από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο, τότε έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ο οποίος το μετέτρεψε σε μετόχι του Παναγίου Τάφου με τον ίδιο και τους μελλοντικούς έξαρχους να κατοικούν εκεί έως το 1858. Στον χώρο της μονής φιλοξενούνταν και οι τάφοι μελών της οικογένειας των Παλαιολόγων. Σήμερα, εδώ πραγματοποιείται η καλύτερη περιφορά Επιταφίου στην Αθήνα, μέσα στον ψίθυρο της ανοιξιάτικης νύχτας της Μεγάλης Παρασκευής, στα στενά πλακόστρωτα της Πλάκας. Πρώτα εδώ το Μεγάλο Σάββατο φτάνει πάντα το φως και μετά μοιράζεται σε όλες τις μονές ανά την Ελλάδα. Όποιος το έχει ζήσει, δεν το ξεχνά. Όποιος το έχει ζήσει, το αποζητά.

Περισσότερες πληροφορίες