espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο ΛΟΦΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Κάθε Καθαρά Δευτέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ο λόφος του Φιλοπάππου γεμίζει με ανθρώπους όλων των ηλικιών και πολύχρωμους χαρταετούς. Η έναρξη της Σαρακοστής αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να έρθει κανείς εδώ, σε υψόμετρο 147 μέτρων, για να απολαύσει ώρες χαλάρωσης στην καρδιά της πόλης, με ελεύθερη φύτευση και διακριτές περιπατητικές διαδρομές.

Τα μνημεία του λόφου

Από την Ακρόπολη, ο λόφος που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά ήταν γνωστός από την αρχαιότητα ως λόφος των Μουσών. Εδώ υπήρχε κατά την αρχαιότητα τέμενος αφιερωμένο στις Μούσες, ενώ στην κορυφή του διακρίνονται τα θεμέλια οχυρωματικού περιβόλου του 294π.Χ., για τις ανάγκες της φρούρησης της πόλης. Ωστόσο, στην κορυφή του δεσπόζει ένα άλλο μνημείο, ταφικό. Το μνημείο κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους το 115μ.Χ. για να τιμήσει τον εξόριστο ηγεμόνα της Συρίας, Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Φιλοπάππο, απόγονο των Σελευκιδών, ο οποίος έγινε Αθηναίος πολίτης και ανέλαβε δημόσια και θρησκευτικά αξιώματα.

Η θέα και η εξαιρετική διαμόρφωση του χώρου

Ο περίφημος αρχιτέκτονας, ζωγράφος, οραματιστής Δημήτρης Πικιώνης, ανέλαβε το έργο της διαμόρφωσης του δημόσιου υπαίθριου χώρου που περιλαμβάνει δύο διαδρομές, που ξεκινάνε στη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτη και της Αποστόλου Παύλου. Οι σπειροειδείς αυτές διαδρομές ανεβαίνουν η μία στον λόφο της Ακρόπολης και η άλλη απομακρύνεται από αυτόν και τον ατενίζει από μακριά. Πέτρινες κατασκευές, κεκλιμένες στέγες, εμφανείς χαράξεις, επιτρέπουν στη φύση και τον πολιτισμό να υπερέχουν, ενώ κατορθώνει να ενοποιήσει οπτικά τα κτίσματα, τους βράχους, την πέτρα, το πράσινο σε μία διαδρομή που έχει χαράξει τη δική της ιστορία στο νου του κάθε ανθρώπου που την διαβαίνει.
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι προσβάσιμος σε όλους, Αθηναίους και επισκέπτες, από την εποχή της διαμόρφωσής του (1954 – 1957) έως σήμερα. Κάθε φορά που αναρωτιέστε που θα ξεκουράσετε το σώμα και τη σκέψη σας, ίσως ο λόφος του Φιλοπάππου να σας δίνει την ιδανική λύση και απάντηση.