espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: ΜΥΡΩΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ!

Το πιο «γλυκό» γλυκό των Χριστουγέννων, το γλυκό που στάζει μέλι, το πιο απενοχοποιημένο γλυκό των γιορτών με το λάδι, το μέλι και το καρύδι του, είναι ίσως και το πιο δύσκολο να μας ικανοποιήσει. Ίσως γιατί το ελαιόλαδο πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας, το μέλι να είναι μοσχοβολιστό και το καρύδι τραγανό. Ίσως πάλι, γιατί σχεδόν κανείς πια δεν φτιάχνει εκείνα τα «πλούσια» μελομακάρονα της γιαγιάς μας. Ο κουραμπιές πάλι, δεν πρέπει να κολλά στον ουρανίσκο, πρέπει να είναι αφράτος και τραγανός, να μοσχοβολά βούτυρο χωρίς να το γεύεσαι, να είναι πλούσιο, σε γεύση, σε ευωδιά, σε υλικά!

Δυο γλυκά από τα παλιά…

Ο κουραμπιές, όπως και τόσα καλά από τη σημερινή ελληνική μαγειρική παράδοση, είναι πολύ πιθανό να έχει έρθει από την Μικρά Ασία, μαζί με τους Έλληνες πρόσφυγες που στις λιγοστές αποσκευές τους έκρυψαν τον πλούσιο πολιτιστικό τους πλούτο. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ο κουραμπιές ή παραλλαγές του σερβίρονται σε όλη τη διάρκεια του έτους σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε γάμους και βαπτίσεις. Το όνομά του είναι δάνειο από την τουρκική λέξη Kurabiye, η οποία πιθανότατα να προέρχεται από την περσική λέξη gülābiye, μου μέσα της κρύβει τη ρίζα gül και το ab, δηλαδή τριαντάφυλλο και νερό, αλλιώς ροδόνερο. Ωστόσο, στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες προτάσεις για την καταγωγή της λέξης. Όποια και να υιοθετήσετε, ένα είναι σίγουρο, ότι ο κουραμπιές αποτελεί το σύμβολο της χριστουγεννιάτικης γιορτής, με μπόλικη ζάχαρη άχνη, να πασπαλίζει τα παιδικά όνειρά μας.

Το μελομακάρονο, παρόλο που με την πρώτη θυμίζει μέλι και μακαρόνι, είναι απίθανο να συνδέεται τουλάχιστον με το δεύτερο. Το πιθανότερο είναι να συνδέεται με τη λέξη macaron, ένα γαλλικό γλύκισμα που στα αγγλικά αναφέρεται ως macaroon, και πρωτοαναφέρεται σε μαγειρικές αναφορές του 16ου αι.. Η λέξη αυτή μαζί με το μέλι που χαρακτηρίζει το μελομακάρονο είναι πιθανόν να δημιουργήθηκε αρκετά αργότερα, στα τέλη του 19ου αι.. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα μελομακάρονα τα αποκαλούν φοινίκια, κοινώς χουρμάδες, που τους θυμίζουν σε σχήμα και σε γλύκα. Για κάποιους, το μελομακάρονο προέρχεται από την ψυχόπιτα και από την αρχαιοελληνική λέξη μακαρία, ένα γλύκισμα που μεταλλάχτηκε σε μελομακάρονο αφού βουτήχτηκε σε μέλι. Ωστόσο το γαλλικό macaron, και η το ιταλικό maccheroni/macaroni μας φαίνεται πιο γλυκό και αισιόδοξο!

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πολλοί κορμοί σοκολάτας στα χριστουγεννιάτικα μενού του Athenaeum InterContinental Athens

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες των παιδικών σας χρόνων, οι κορμοί από σοκολάτα, γλυκά σιροπιαστά, γλυκά με κάστανο, με φρούτα, με κρέμα, γλυκά gourmet ή παραδοσιακά, όπως και να τα προτιμάτε, όποια και αν προτιμάτε, το Athenaeum InterContinental Athens σας τα ετοιμάζει και σας τα προσφέρει σ’ έναν πλούσιο κατάλογο γλυκών και ακαταμάχητων γεύσεων. Αφεθείτε χωρίς ενοχές, στις γεύσεις των παιδικών σας χρόνων!

Περισσότερες πληροφορίες