espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΟΙ «ΟΜΗΡΙΚΕΣ» ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Σε μία από τις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, αναπτύσσεται σε μόλις τρία «δωμάτια» μία από τις ωραιότερες αρχαιολογικές εκθέσεις των τελευταίων ετών. Η περιοδική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» έχει ως εκθέματα τα ευρήματα του μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο τηνιακός αρχαιολόγος Γεώργιος Δεσπίνης το 1979. Ο τάφος της Αγίας Θέκλας αποτέλεσε χώρο ταφής ενός γένους «αριστοκρατών» και τα ευρήματα του χαρακτηρίζονται πολύτιμα, ενώ αποτυπώνουν το υψηλό πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο της εποχής και τις λαμπρές πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Ανάμεσα στα 150 εκθέματα συμπεριλαμβάνονται και αρχαία αντικείμενα και έργα από άλλες περιοχές που άκμασαν την ίδια προϊστορική περίοδο, όπως από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα.

Έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα, ειδώλια, καθημερινά αντικείμενα, αποκαλύπτουν το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού του μυκηναϊκού κόσμου, φωτίζοντας όλο το φάσμα του καθημερινού βίου, τον θάνατο, τον πόλεμο, τη θρησκεία, τα έθιμα.

Οι χρωματικές επιλογές, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι αφηγήσεις με μουσική υπόκρουση, οι προβολές γεωπολιτικών χαρτών και η μελετημένη τοποθέτηση των εκθεμάτων διεγείρουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, τον προτρέπουν να κινηθεί ήρεμα και εξεταστικά και του επιτρέπουν να μελετήσει και κυρίως να νιώσει το ζητούμενο: την εποχή. Ανάμεσα στα θαυμαστά εκθέματα ξεχωρίζουν οι σφραγιδόλιθοι που «επισφραγίζουν» τη μαεστρία των δημιουργών τους στο σχέδιο και στη αποτύπωση του σε εξαιρετικά μικρή επιφάνεια. Απολαύστε την έως τις 8 Μαρτίου.

Περισσότερες πληροφορίες