espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Μήνας Αύγουστος και η Αθήνα φαντάζει έρημη. Και όμως δεν είναι. Η Αθήνα είναι εδώ και χρόνια μία μεγαλούπολη με εκατομμύρια κατοίκους και δεν αδειάζει. Ωστόσο, τον Αύγουστο ηρεμεί και αφήνει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της τον χρόνο να κινηθούν πιο ήρεμα και ίσως να χαρούν μνημεία, αξιοθέατα και σημεία της πόλης που δεν τα χαίρονται τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Βρεθήκατε στην Αθήνα 15Αύγουστο; Ανεβείτε στον βράχο της Ακρόπολης και ανακαλύψτε με την ηρεμία σας όλο της το μεγαλείο.

Η Ακρόπολη κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ. Το 570 π.Χ. εδώ αναγέρθηκε ο ναός της Αθηνάς Πολιάδας. Στη θέση του σημερινού Παρθενώνα είχε χτιστεί μεγάλος ναός, ο πρώτος Παρθενώνας. Η καταστροφή από την επέλαση των Περσών άφησε μόνο ερείπια το 480 π.Χ.. Από το 450 π.Χ. και έως το 420 π.Χ. οι Αθηναίοι ανοικοδομούν τον βράχο και του δίνουν τη μορφή που οραματίστηκε ο Περικλής, με τα σχέδια του Φειδία, ο οποίος κατασκεύασε το τεράστιο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς από χρυσό και ελεφαντόδοντο που φυλάσσονταν στον ναό και επέβλεψε τον Παρθενώνα που χτίστηκε το 447 π.Χ. από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη. Το 421 π.Χ. στο μέσο του Πελοποννησιακού πολέμου χτίστηκε εδώ το Ερεχθείο, ο κομψός ναός ιωνικού ρυθμού που ξεχωρίζει. Εδώ, τα δύο αγάλματα, της Αθηνάς και του Ποσειδώνα στέκονταν «συμφιλιωμένα». Στον εξώστη του ναού βρίσκονταν και οι κίονες με τις κόρες που στήριζαν την οροφή του. Οι «πολύφερνες» Καρυάτιδες. Το 427 με 424 χτίζεται εδώ και ο μικρός ναός της Θεάς Νίκης, χωρίς φτερά, για να μην πετάξει ποτέ μακριά από την Αθήνα. Το 427 π.Χ. ο Περικλής χτίζει τα Προπύλαια, την είσοδο στον ιερό βράχο. Καθώς η ιστορία της αρχαίας πόλης περνά κάτω από τα πόδια μας, μπροστά στα μάτια μας, νιώθουμε ευλογία που είναι καταμεσής του Αυγούστου και μπορούμε να θαυμάσουμε ό,τι έφτιαξε ο άνθρωπος σε αυτήν εδώ την αρχαία πόλη.

Το βράδυ του 15Αύγουστου, Πανσέληνος. Το φεγγάρι φέτος γεμίζει ολόκληρο και φωτίζει τον ιερό βράχο δυνατά, αφήνοντας το κοινό τους να αναρωτιέται ποιο από τα δύο φέρει μέσα του μεγαλύτερο φως. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων γύρω από την Ακρόπολη με τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτά όλο το 24ωρο. Ο λόφος Φιλοπάππου, ο λόφος Νυμφών (του Αστεροσκοπείου) και της Πνύκας σας περιμένουν για να ατενίσετε την Ακρόπολη από μακριά και να αφεθείτε στην ομορφιά της Αθήνας στην καλύτερή της εποχή.