espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες μονές της Ορθοδοξίας βρίσκονται στην Αττική, ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας, συνεχίζοντας να προσφέρουν έναν γαλήνιο τόπο ηρεμίας, θρησκευτικής κατάνυξης και περισυλλογής.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Καρέα στις πλαγιές του Υμηττού, έχει άγνωστη ημερομηνία ίδρυσης, ωστόσο κάποιες γραπτές αναφορές υπονοούν την έναρξη της λειτουργίας της ήδη τον 11ο ή 12ο αιώνα, ενώ σύμφωνα με άλλες γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι λειτουργούσε το 1644. Σίγουρα, τον 17ο αιώνα η Μονή αποτελούσε μετόχι της Μονής Πετράκη, ενώ έπειτα από περιόδους εγκατάλειψης, το 1971 λειτουργούσε ως γυναικείο κοινόβιο.

Στον Υμηττό βρίσκεται και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου, της οποίας η ίδρυση χρονολογείται στον 16ο με 17ο αιώνα. Το 1700 αναφέρεται ως μετόχι της Μονής Πετράκη, ενώ και αυτή από το 1971 κατοικείται από γυναικεία αδελφότητα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του καθολικού με καθιερωμένα θέματα από τη ζωή του Χριστού και των Αποστόλων.

Η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου ή ευρέως γνωστή ως Μονή Καισαριανής, στέκει στη σημερινή της θέση από τον 11ο αιώνα, ενώ είχε μεταφερθεί σε αυτήν από την αρχική της θέση σε γειτονικό λόφο, ήδη από τον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ.. Έζησε περιόδους ακμής και οικονομικής ευρωστίας και στη Φραγκοκρατία και στην Τουρκοκρατία, έως τα τέλη του 18ου αι., όπου και διαλύθηκε (1834). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «λουτρώνας», ένα κτήριο που διέθετε ένα σύστημα αγωγών νερού και αέρα που αργότερα έγινε ελαιοτριβείο.

Στα βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής βρίσκεται η Μονή Αστερίου, μετόχι της Μονής Πετράκη. Η ιστορία της ξεκινά τον 16ο αιώνα, με πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα και ενημερωμένη βιβλιοθήκη. Η Μονή σταδιακά ερήμωσε έως το 1833. Το 1960 ανακαινίστηκε και πήρε τη μορφή που έχει έως σήμερα με καθολικό, κελιά, τράπεζα, εξωτερικό χώρο και κρήνη.

Στον Υμηττό βρίσκεται και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, γνωστή και ως Μονή του Προδρόμου ή των Φιλοσόφων ή του Κυνηγού των Φιλοσόφων. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από έναν μοναχό ομώνυμης μονής της Γορτυνίας. Λειτουργούσε έως και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και διαλύθηκε το 1833. Οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, ενώ εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο τέμπλο του 13ου αιώνα που αναστηλώθηκε το 1960. Σήμερα η Μονή είναι γυναικείο κοινόβιο.

Η Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, στην Πεντέλη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Ελλάδας. Τη Μονή δημιούργησε ο πρώην επίσκοπος Ευρίπου, Τιμόθεος, περίπου το 1570, συγκεντρώνοντας ασκητές από την ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης. Η Μονή γνώρισε μεγάλη οικονομική δύναμη έως και το τέλος της Τουρκοκρατίας, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην επανάσταση. Από την αρχική της εικόνα σώζονται το καθολικό και το γηροκομείο, ενώ διαθέτει μία πλούσια βιβλιοθήκη για την εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.