ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΑΛΗ, ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το Μουσείο Μπενάκη, κτίριο της οδού Πειραιώς, φιλοξενεί από τις 14 Σεπτεμβρίου και έως τις 5 Ιανουαρίου μία μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον σπουδαίο ζωγράφο και χαράκτη Γιάννη Μόραλη (1916-2009). Η έκθεση, σε επιμέλεια Νικόλαου Παίσιου, επιστημονικού συνεργάτη της Πινακοθήκης Γκίκα, περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του πρωτοπόρου καλλιτέχνη και συνοδεύεται από μία ολοκληρωμένη εικονογραφημένη έκδοση και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, κ.ά..

Τα έργα που παρουσιάζονται και ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, γκαλερί και μουσεία, περιλαμβάνουν ζωγραφικά έργα και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εικονογραφήσεις βιβλίων, εξώφυλλα δίσκων, που στο σύνολό τους αποτυπώνουν την καλλιτεχνική δημιουργία του Γιάννη Μόραλη, αναδεικνύοντας όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Η ζωγραφική για τον Γιάννη Μόραλη ήταν μονόδρομος. Η μεγάλη του αγάπη για αυτήν εκδηλώθηκε ήδη από τα παιδικά του χρόνια στην Πρέβεζα, τον οδήγησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) σε ηλικία μόλις 15 ετών και έπειτα στο Παρίσι, στην περίφημη Ecole Nationale des Beaux Arts, όπου παρακολούθησε μαθήματα νωπογραφίας και ψηφιδωτού στην Ecole des Arts Metiers. Το 1939 επέστρεψε στην Ελλάδα και μαζί με άλλους σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους –Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Τσαρούχη, Νικολάου, Εγγονόπουλο, ίδρυσε την ομάδα «Αρμός». Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κουν και με το Εθνικό Θέατρο. Το 1957 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της ΑΣΚΤ. Αγαπημένος του τόπος, η Αίγινα, έως το τέλος της ζωής του. Εκεί δημιούργησε έναν μεγάλο όγκο των έργων του με κυρίως θέμα τον Έρωτα και τον Θάνατο και εκεί πέρασε στον κονστρουκτιβισμό και στο Μπάουχαους.

Περισσότερες πληροφορίες