ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΤΗ «ΓΕΝΟΥΦΑ»

Ο Guardian την χαρακτήρισε «η τέλεια όπερα» κεντρίζοντας ακόμη περισσότερο τη φαντασία μας για τη «Γενούφα», την τσέχικη όπερα με την οποία επέλεξε η Εθνική Λυρική Σκηνή να ανοίξει τη χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019, στις 14 Οκτωβρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Η τρίπρακτη όπερα Γενούφα βασίζεται σε δραματοποιημένο κείμενο του ίδιου του συνθέτη, του Λέος Γιάνατσεκ, που βασίζεται στο θεατρικό της Γκαμπριέλα Πρείσσοβα «Η ψυχοκόρη της» (1890). Η όμορφη Γενούφα περιμένει παιδί από τον Στέβα τον μυλωνά και αποθαρρύνει τον ετεροθαλή αδελφό του Λάτσα που την διεκδικεί, ο οποίος τυφλωμένος από ζήλια της χαράζει το πρόσωπο με μαχαίρι. Ο Στέβα απαρνείται τη Γενούφα που έχει χάσει την ομορφιά της και αρραβωνιάζεται την κόρη του δημάρχου. Η μητριά της Γενούφα στρέφεται στον Λάτσα για να νομιμοποιήσει το παιδί και όταν εκείνος αρνείται, το σκοτώνει, λέγοντας στη Γενούφα ότι εκείνο πέθανε στη γέννα. Ο Λάτσα παντρεύεται τη Γενούφα, το πτώμα του νεκρού βρέφους αποκαλύπτεται και η Γενούφα συγχωρεί τη μητριά της που ομολογεί το έγκλημά της. Λάτσα και Γενούφα μένουν μαζί.

Η διαπίστωση της μουσικότητας της τσέχικης γλώσσας οδήγησε τον συνθέτη σε μία νέα, μουσική ανακάλυψη, μία προσωπική μουσική γλώσσα, με λαϊκά –παραδοσιακά στοιχεία αλλά και έντονα κοσμοπολίτικη επίδραση.
Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1904, ενώ έως το 1996 όπου πήρε την αρχική του μορφή, είχε τροποποιηθεί και το μουσικό κείμενο αλλά και η γλώσσα, από τσέχικη σε γερμανική. Ο αρχιμουσικός Τσαρλς Μακκέρρας και ο μουσικολόγος Τζων Τυρρέλ της έδωσαν την αρχική της μορφή, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Την όπερα θα σκηνοθετήσει η Γερμανίδα Νίκολα Ράαμπ, μία από τις σημαντικότερες σκηνοθέτριες όπερας στην Ευρώπη, με σκηνογράφο και υπεύθυνο κοστουμιών τον διεθνώς αναγνωρισμένο Γιώργο Σουγλίδη. Με την ορχήστρα της ΕΛΣ. Για 7 παραστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες