ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΜΕΡΜΟΥΡ ΤΟΥ ΝΤΟΝΙΤΣΕΤΤΙ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ (ROYAL OPERA HOUSE)

Μία τραγική όπερα, ένα αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο, η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ παρουσιάζεται για οκτώ παραστάσεις στη νέα Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με τα Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, με μία ανατρεπτική σκηνοθέτη και ένα εξαιρετικό καστ. Η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ αποτελεί ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Ντονιτσέττι που το συνέθεσε στο απόγειο της φήμης του, βασισμένος στο λιμπρέτο του Σαλβατόρε Καμμαράνο, ο οποίος για τη συγγραφή του βασίστηκε στο έργο «η Νύφη του Λάμμερμουρ" του σκωτσέζου συγγραφέα Γουόλτερ Σκοτ.

Η πλοκή και η σκηνοθετική ματιά της Κέιτι Μίτσελ

Η Λουτσία του Σκοτ είναι μία ρομαντική, συναισθηματικά αδύναμη κοπέλα που ωστόσο αντιστέκεται σθεναρά όταν βρίσκεται στη μέση μίας μακρόχρονης αμοιβαίας εχθρότητας μεταξύ της δικής της οικογένειας και της οικογένειας του αγαπημένου της. Στο έργο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική θέση των γυναικών του 19ου αιώνα μέσα από τον τρόπο δράσης και την οπτική της πρωταγωνίστριας. Η Κέιτι Μίτσελ, που σκηνοθετεί όπερα από το 2000 στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, έχει ήδη γίνει γνωστή στο ελληνικό κοινό για τη σκηνοθεσία της στο «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίνμπεργκ το 2012 στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η «φωνή» της Μίτσελ ενδιαφέρουσα και αυθεντική χρησιμοποιεί αυτήν της Λαμμερμούρ για να φωτίσει τα στιγμιότυπα της ζωής των γυναικών και να δώσει την ατμόσφαιρα των έργων, όπως αυτά της Έμιλυ και Σαρλότ Μπροντέ.

Οι συντελεστές

Τον απαιτητικό ρόλο της Λαμμερμούρ, στον οποίο είχαν δώσει πνοή η Μαρία Κάλλας και η Τζόαν Σάδερλαντ, θα ερμηνεύσουν η Χριστίνα Πουλίτση και η Βασιλική Καραγιάννη, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχουν αναλάβει ο Γιώργος Πέτρου και η νυν καλλιτεχνική διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής, Ζωή Τσόκανου. Πρεμιέρα 14 Μαρτίου 2018 - Παραστάσεις 14, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 28 Μαρτίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες

ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΜΌΤΣΑΡΤ, «Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ», ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΩΜΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (KOMISCHE OPER BERLIN)

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες όπερες στην ιστορία που αποτυπώνει την ιδιοφυία του Μότσαρτ και τη δημιουργική του συνύπαρξη με τον συγγραφέα του λιμπρέτου, τραγουδιστή και φίλο του Σικανέντερ και μία από τις σπουδαιότερες όπερες, αυτή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου σε μία παράσταση –σταθμό στις πρώτες παραστάσεις του νέου χώρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ σε παραγωγή του Komische Oper Berlin (Κωμική Όπερα του Βερολίνου) αναμένεται να συναρπάσει με τη φαντασία, την ανάλαφρη σκηνοθεσία με ουσία και βαρύτητα στην ανάδειξη του περιεχομένου και των νοημάτων, με την ακρίβεια στην εκτέλεση και με την παρουσίαση ενός θεάματος με όλα τα απαραίτητα συστατικά για να αποκαλείται εντυπωσιακό.

Το έργο, μουσικά και συγγραφικά

Το καλό και το κακό, οι μεταμφιέσεις τους, οι αρχικές εντυπώσεις και οι μετέπειτα αποκαλύψεις, η αγάπη και η δύναμή της, τα «σκοτεινά» σημεία της προσωπικότητάς μας και της δράσης μας και οι φωτεινές πλευρές της δύναμης της αγάπης για τον άνθρωπο αναδύονται μέσα από τον Μαγικό Αυλό που δύσκολα ακόμη ερμηνεύονται μέσα από αυτόν οι πραγματικές προθέσεις των δημιουργών του. Ωστόσο το θέαμα που προκύπτει είναι απολαυστικό. Ο Μότσαρτ «χρησιμοποιεί» όλα τα μουσικά είδη –λυρικές άριες, κολορατούρα άριες, δραματικά ρετσιτατίβι, τελετουργική μουσική, επιβλητικά χορωδιακά, ιταλική μουσική όπερα –για να τα «δέσει» με τα νοήματα του έργου που μοιάζει με παραμύθι, ωστόσο «υπονοεί» τον δρόμο για τα ανώτερα επίπεδα της ευτυχίας όπως τα αντιλαμβάνονταν ο Μότσαρτ και ο Σικανέντερ.

Οι συντελεστές της παράστασης

Ο Μαγικός Αυλός παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μπάρρη Κόσκυ, του αυστραλού καλλιτεχνική διευθυντή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, ο οποίος μαζί με τη βρετανική θεατρική ομάδα «1927» και με τη βοήθεια animation προσέγγισαν ένα εμβληματικό έργο με σύγχρονη ματιά, χωρίς να του στερούν –το αντίθετο μάλιστα –όλα τα απαραίτητα συστατικά του, το παραμύθι, τη χαρά, τις αντιθέσεις, την ευρηματικότητα, τα νοήματα, τη χαρά της ζωής, την αισιοδοξία. Οι αναφορές του Κόσκυ θυμίζουν Μπάστερ Κήτον, Λουίζ Μπρουκς, ως και Τέρρυ Γκίλλιαμ, παίρνοντας στοιχεία από τον βωβό κινηματογράφο και το animation. Το ρόλο της βασίλισσας της νύχτας ερμηνεύουν η υπέροχη Χριστίνα Πουλίτση, η Βασιλική Καραγιάννη και η Δήμητρα Κωτίδου, ενώ τη μουσική διεύθυνση κρατούν η Ζωή Τσόκανου και ο Γιώργος Μπαλατσινός.

Περισσότερες πληροφορίες