ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ» ΤΟΥ ΧΑΙΝΡΙΧ ΦΟΝ ΚΛΑΙΣΤ ΣΤΗ ΣΤΈΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Η Πενθεσίλεια του ερωτικού πόθου, της λατρείας, της εμμονής, της εξουσιαστικής συμπεριφοράς, η Πενθεσίλεια του Κλάιστ, μιλά για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και την εξουσία, τη μάχη μεταξύ των δύο φύλων που δεν σταματά ποτέ και πουθενά. Με έναρξη στις 14 Φεβρουαρίου, ίσως ταιριαστά με την πιο «ρομαντική» εκδοχή του έρωτα, και με ένα δυνατό καστ ερμηνευτών: Βίκυ Βολιώτη, Θάνος Τοκάκης, Αργύρης Ξάφης, Σύρμω Κεκέ, Ηρώ Μπέζου, η Πενθεσίλεια προμηνύεται ενδιαφέρουσα αν όχι θυελλώδης, όπως ήταν και η ζωή του ίδιου του συγγραφέα της.

Ένα από τους μεγαλύτερους Γερμανούς δραματουργούς και ποιητές του 19ου αι.

Ο Κλάιστ (Οκτώβριος 1777 – Νοέμβριος 1811), καταγόμενος από αριστοκρατική γενιά στρατιωτικών, αποπειράθηκε να διαμορφώσει ένα βέβαιο στρατιωτικό βίο, ωστόσο το μόνο που ακολούθησε είναι η ανάγκη του να πειραματίζεται, να διευρύνει τα όρια, να ρισκάρει. Έζησε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης – Γαλλία, Ελβετία, Πρωσία, με μία διάθεση τυχοδιωκτισμού. Συνεργάστηκε με τον Γκαίτε στο ανέβασμα του σπουδαίου κωμικού του έργου «Η σπασμένη στάμνα», έγραψε εκτός από την Πενθεσίλεια, την Οικογένεια Σροφενστάιν και το περίφημο «Ο πρίγκιπας του Χόρμπουργκ», εξέδωσε περιοδικό και εφημερίδα και δημοσίευσε διηγήματα και δοκίμια. «Τραγικός» έως το τέλος, αυτοκτόνησε αφού πρώτα βοήθησε μία γυναίκα να πεθάνει.

Η Πενθεσίλεια του Παντελή Δεντάκη

Η Πενθεσίλεια έχει αποτελέσει αντικείμενο σκηνοθετικού πειραματισμού για δεκάδες καταξιωμένους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Παντελής Δεντάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλά, επιφανή θεατρικά σχήματα και ομάδες ως σκηνοθέτης και με σημαντικούς σκηνοθέτες ως ηθοποιός.

Περισσότερες πληροφορίες