espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΟΤΣΕΚ, ΑΛΜΠΑΝ ΜΠΕΡΓΚ, 19, 23, 26, 31 ΙΑΝ 2020. ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η όπερα Βότσεκ του Άλμπαν Μπεργκ έχει χαρακτηριστεί αριστούργημα του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα για την ποιότητα της μουσικής της αλλά και για τη σημασία της στην ιστορία του μουσικού μοντερνισμού. Η όπερα που είναι γραμμένη σε ατονικό ιδίωμα -έλλειψη ενός καθορισμένου τονικού κέντρου -με χρήση τραγουδιστής ομιλίας (Sprechgesang), έχει ενταχθεί στο δραματολόγιο όλων των μεγάλων λυρικών θεάτρων του κόσμου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Πυ.

Ο Βότσεκ του Μπεργκ βασίζει την πλοκή του στο ημιτελές θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ, που αναφέρεται στη δύστυχη ζωή ενός στρατιώτη, του Βότσεκ, που σκοτώνει τη γυναίκα του από ζήλεια και τρελαμένος από την πράξη του, πνίγεται σε μια λίμνη. Για πρώτη φορά σε αναμέτρηση με τον τόσο απαιτητικό ρόλο του Βότσεκ, ο βαρύτονος της ΕΛΣ, Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Η σκηνοθεσία του καταξιωμένου Ολιβιέ Πυ, έχει πολιτική και μεταφυσική προσέγγιση, ενώ στις προθέσεις του ήταν να δημιουργήσει ένα έργο που θα έμοιαζε σε αρχαία ελληνική τραγωδία, μόνο που στον ρόλο του βασιλιά, θα βρίσκονταν ένας απλός, δυστυχισμένος άνθρωπος. Σύμφωνα με τον Πυ, ο Μπεργκ έδωσε στον Βότσεκ του Μπύχνερ μία μεταφυσική διάσταση, ανάγοντας τον ήρωά του σε ένα είδος μοντέρνου Χριστού. Ο Πυ, έχοντας σταθερό συνεργάτη τον σκηνογράφο – ενδυματολόγο Πιερ-Αντρέ Βάιτς, έχει παρουσιάσει όπερες σε σπουδαίες καλλιτεχνικές σκηνές, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής της ΕΛΣ κρατά ο Βασίλης Χριστόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της νεότερης γενιάς. Το έργο ανεβαίνει σε πέντε παραστάσεις με τη στήριξη της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες