espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Μία έκθεση που την περίμεναν πολλοί. Αλέξης Ακριθάκης στο Μουσείο Μπενάκη. Σε συνέχεια των αφιερωμάτων του Μουσείου στους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους.

Αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 80 χρόνων. Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, και 25 χρόνων από τον θάνατό του, το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιεί έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό Έλληνα ζωγράφο, στον Αλέξη Ακριθάκη. Στην έκθεση δόθηκε ο τίτλος «τσίκι – τσίκι», έτσι όπως αποκαλούσε τη συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη τεχνική του καλλιτέχνη, ο μεγάλος συγγραφέας Κώστας Ταχτσής, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Για άλλους, η συγκεκριμένη ονοματοθεσία δόθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος έτσι συνήθιζε να αποκαλεί τη σχολαστική επανάληψη των μοτίβων του, που μοιάζουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ταυτόσημα. Ωστόσο, εκτός από τη συγκεκριμένη σειρά – τεχνοτροπία που απασχόλησε τον Ακριθάκη για περίπου μία δεκαετία (1965-1975), στην έκθεση έχουν επιλεγεί και άλλα έργα του ζωγράφου που θεωρήθηκαν σημαντικά για την εξέλιξη της προσωπικής του δημιουργικής ταυτότητας και της εικαστικής του πορείας.

Οι επιμελητές της έκθεσης, ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και η κόρη του καλλιτέχνη Χλόη Geitmann – Ακριθάκη αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα έργα του Ακριθάκη που έχουν επιλεγεί και εκτίθενται, χαρακτηρίζονται από την ίδια λογική, με μέσο το μελάνι και το χαρτί. Ένα μέσο που χρησιμοποιούν τα παιδιά και που καθώς μεγαλώνουμε «ξεθωριάζει» ως τρόπος έκφρασης. Στον Ακριθάκη ωστόσο, έμεινε ανεξίτηλη και αιφνιδιαστικά όμορφη. Τα έργα του καλλιτέχνη, ανεξάρτητα από τον όγκο τους ή και το θέμα τους, είναι σχεδόν πάντα πολιτικά, σχολιάζουν την επικαιρότητα, αλλά το κάνουν με μία αισιόδοξη, παιχνιδιάρικη ματιά. Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις, κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

Περισσότερες πληροφορίες