espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

Η τριλογία Αισχύλου Ορέστεια σε δύο παραστάσεις, Αγαμέμνων η πρώτη και Χοηφόροι-Ευμενίδες η δεύτερη, σε ανέβασμα του Εθνικού Θεάτρου στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.
Οι τρεις τραγωδίες, αποτελούν μία καινοτόμο πρόταση του Εθνικού Θεάτρου από τρεις γυναίκες σκηνοθέτες, την Ιώ Βουλγαράκη, τη Λίλλυ Μελεμέ και τη Γεωργία Μαυραγάνη, οι οποίες για πρώτη φορά κλήθηκαν να παρουσιάσουν μία ενιαία παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το έκαναν με εξαιρετική επιτυχία. Η υπερπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στηρίχθηκε στην ιδέα της σκυτάλης, το ένα έργο οδηγεί και παραδίδει στο άλλο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, στο πρώτο έργο του Αισχύλου, Αγαμέμνων, όπου ο βασιλιάς επιστρέφει στο σπίτι του και δολοφονείται από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα, ένας αξιόλογος θίασος πρωταγωνιστών, με τον Αργύρη Ξάφη, τη Δέσποινα Κούρτη, την Εύη Σαουλίδου, τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, τον Στέλιο Ιακωβίδη και τον Δημήτρη Γεωργιάδη πλαισιώνονται από τον πραγματικό πρωταγωνιστή της τραγωδίας, τον χορό των ανδρών, που κρατά τον κύριο ρόλο και τον κύριο λόγο στα πεπραγμένα.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, στο δεύτερο μέρος της Ορέστειας, Χοηφόροι, δέκα χρόνια μετά το τέλος του Αγαμέμνονα, ο Ορέστης επιστρέφει εκδικητής των σφετεριστών του θρόνου του πατέρα του, των εραστών, της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Το τοπίο είναι ζοφερό και σκοτεινό και ο κόσμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Η βία με βία θα εξαγνίσει την κοινωνία και θα την οδηγήσει στο φως. Πρωταγωνιστεί η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Γιώργος Χρυσοστόμου με χορό γυναικών.
Την ίδια βραδιά, οι Ευμενίδες και ο Ορέστης κυνηγημένος από τις Ερινύες και από το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας, ψάχνει να βρει καταφύγιο και αθώωση. Δεν είχε άλλη επιλογή από αυτήν που ακολούθησε. Η Αθηνά στέκεται στο πλευρό του και τον δικαιώνει. Αποκαθίσταται η ισορροπία και η συμφιλίωση.

Περισσότερες πληροφορίες