espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Έργα του Εργαστηρίου Νωπογραφίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) παρουσιάζονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο όλο το καλοκαίρι και έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Τα εβδομήντα έργα που εκτίθενται είναι το αποτέλεσμα της κοπιώδους προσπάθειας των φοιτητών του Εργαστηρίου που δοκιμάζονται στις παραδοσιακές τεχνικές της βυζαντινής ζωγραφικής.

Το Εργαστήρι Νωπογραφίας ιδρύθηκε στην ΑΣΚΤ μόλις το 1961 από τον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, μαθητή και συνεργάτη του Φώτη Κόντογλου, με σκοπό οι φοιτητές της Σχολής να γνωριστούν με το πνεύμα της παράδοσης της βυζαντινής ζωγραφικής. Στα πέντε χρόνια σπουδών, η μαθητεία στο συγκεκριμένο Εργαστήρι διαρκούσε δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο οι φοιτητές γνωρίζονταν με τις τεχνικές της φορητής εικόνας, ενώ στο δεύτερο στην τοιχογραφία. Σε συνέχεια του Γεωργακόπουλου, ο Κωνσταντίνος Ξυνόπουλος προσέθεσε το μάθημα της υαλοσυνθετικής. Από το 2002 και έως το 2015, ο καθηγητής Παύλος Σάμιος προσέθεσε στον Εργαστήρι την τεχνική της εγκαυστικής, ενώ το 2016, το Εργαστήρι αναμορφώθηκε και κάλυψε πλέον τρία έτη σπουδών.

Ως αποτέλεσμα της συνεχούς, απρόσκοπτης αυτής προσπάθειας, από το Εργαστήρι Νωπογραφίας της ΑΣΚΤ αποφοίτησαν σπουδαίοι αγιογράφοι, με λαμπρά έργα αγιογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες