espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝA

«Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης» αποκαλείται η φωτογραφική έκθεση που προβάλλει το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που ανέλαβαν τη συντήρηση και την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης και συνέβαλαν στην εικόνα που διατηρείται ζωντανή ακόμη και σήμερα.

Η έκθεση, με την τοποθέτηση γιγαντιαίου μεγέθους φωτογραφιών που απεικονίζουν τους μαρμαροτεχνίτες πάνω στον ιερό βράχο, δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται και εκείνος εκεί, πάνω στον βράχο, παλεύοντας να ισορροπήσει στις θεόρατες σκαλωσιές, να κινηθεί προσεκτικά και ταυτόχρονα να κάνει την εργασία που του έχει ανατεθεί.
Πρωτεργάτες και καθοδηγητές των μαρμαροτεχνητών, ο Χαράλαμπος Μπούρας, στη μνήμη του οποίου έχει αφιερωθεί η έκθεση και ο Μανόλης Κορρές, ο συνεχιστής του. Μαζί, γνώστες και τεχνίτες, ενωμένοι έφεραν εις πέρας ένα τεράστιο έργο και μάλιστα με ελάχιστα, «ταπεινά» εργαλεία.

Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες με θέματα τον Μόχθο, την Αυταπάρνηση, τη Συναδέλφωση, το Μεράκι, τη Συνεργασία, το Καμάρι. Θέματα -συναισθήματα, θέματα που αποτυπώνουν εύγλωττα το σύνολο της προσπάθειας, από ανθρώπους απλούς, ανθρώπους του μόχθου και της προσπάθειας, που ένιωθαν ωστόσο την τεράστια αξία του έργου που επιτελούσαν. Η έκθεση παρουσιάζεται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Περισσότερες πληροφορίες