espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΠΙΚΑΣΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Αν κάποιος σημείωνε πάνω σε ένα χαρτί όλες τις διαδρομές που διήνυσα και τις ένωνε μεταξύ τους με μία γραμμή, θα σχεδίαζε ενδεχομένως έναν Μινώταυρο».
Πάμπλο Πικάσο

Μια σπάνια έκθεση με κεραμικά σχεδιασμένα από τον Πάμπλο Πικάσο, εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, φιλοξενείται από τις 20 Ιουνίου και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα κεραμικά αποτελούν μία έκπληξη για την πλειονότητα των επισκεπτών που γνωρίζουν μόνο το σπουδαίο ζωγραφικό έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, ίσως και τα χαρακτικά του, αλλά ελάχιστα τα κεραμικά του και τα σχέδια που δημιούργησε ο Πικάσο «συνομιλώντας» με την αρχαιότητα. Η «συνομιλία» αυτή με τα αρχαία έργα ενέταξε την έκθεση με τα κεραμικά του Πικάσο στους «Θεϊκούς Διαλόγους», σε επιμέλεια του καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen.

Τα έργα που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των κεραμικών, εντοπίζονται κυρίως στην κρητομηκυναϊκή περίοδο αλλά και στους ελληνικούς χρόνους και στους πολιτισμούς που έζησαν στη λεκάνη της Μεσογείου. Τα έργα του Πικάσο με γενικό τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» βασίστηκαν σε έργα που είδε πιθανόν ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, τόσο σε ταξίδια του σε αρχαίες πόλεις της Μεσογείου, όσο και σε Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία αλλά και σε έργα που γνώρισε μέσα από τους ανθρώπους που συναναστρέφονταν και μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την αρχαιότητα, όπως από τον Κριστιάν Ζερβός και τον Ζαν Κοκτώ.

Τα έργα του Πικάσο που εκτίθενται δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες 1920 έως και 1960 και προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, ενώ τα έργα της αρχαιότητας -γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα από το 3200 π.Χ. έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο, προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές.

Περισσότερες πληροφορίες