espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΠΕΡΑ. ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΒΕΘ ΤΟΥ ΜΤΣΕΝΣΚ, ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΤΙΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, σε μουσική Ντιμίτρι Σοστακόβιτς είναι μία από τις ακριβότερες και πολυαναμενόμενες παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η όπερα, σε σκηνοθεσία της «πρωτοεμφανιζόμενης» στον χώρο της σκηνοθεσίας όπερας, Φανί Αρντάν, μαγεύει με την υπέροχη μουσική της αλλά και με το δυναμικό της θέμα, που αφορά την πολύπαθη θέση της γυναίκας στη Ρωσία, εν προκειμένω στην προεπαναστατική Ρωσία. Το λιμπρέτο, έντονα κριτικό, εγείρει προβληματισμό αλλά και επαναστατική διάθεση, αφού η πρωταγωνίστρια Λαίδη Μάκβεθ, ελεύθερη, ατίθαση, ασυμβίβαστη, αντιστέκεται σε κάθε σύμβαση, σε κάθε νόμο και γίνεται επιθυμητή και ζηλευτή ακριβώς για αυτά της τα χαρακτηριστικά.

Το λιμπρέτο βασίζεται στη νουβέλα του Λεσκόφ «η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», που εξιστορεί την ιστορία της Κατερίνας Ισμαήλοβα, συζύγου ενός πλούσιου εμπόρου που την παραμελεί και την καταπιέζει. Εκείνη σε απάντηση της πιεστικής ζωής της, βρίσκει εραστή και σκοτώνει τον σύζυγο και τον πεθερό της. Στον δρόμο για τη Σιβηρία ανακαλύπτει ότι ο εραστής της βρίσκει νέα, υποψήφια ερωμένη και καθώς της επιτίθεται παρασύρεται στα παγωμένα νερά ποταμού και πνίγεται. Ο Σοστακόβιτς που έγραψε την αριστουργηματική μουσική υπήρξε ένας ευφυής, επαναστάτης μουσικός που επηρεάστηκε από τον Στραβίνσκι και τον Μάλερ, διαμορφώνοντας το δικό του ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα.

Η Φανί Αρντάν που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία όπερας για πρώτη φορά, την προσεγγίζει με αιχμηρό πνεύμα και κριτική ματιά, φωτίζοντας την τόλμη, τα όρια της ελευθερίας και την αντίσταση σε οτιδήποτε μας στερεί την άγρια ομορφιά και το κυνήγι της. Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ είναι οδηγός σε ένα ξέφρενο, βίαιο κυνήγι της χαράς και της απόλαυσης, χωρίς συμβιβασμούς. 12,15,17,19,22 Μαΐου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες