espa

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο BANKSY, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ STREET ARTIST ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Κάποιοι από εμάς τον γνωρίσαμε ως τον ιδιόρρυθμο καλλιτέχνη που «τόλμησε» να πουλήσει σε αστρονομική τιμή πίνακα που είχε προγραμματιστεί να αυτοκαταστραφεί μετά την αγορά του (Το κορίτσι με το μπαλόνι – οίκος Sotheby’s). Ο Banksy φτάνει στα «άκρα» για να κινητοποιήσει μία κοινωνία που δείχνει να κοιμάται ή να απασχολείται ευκαιριακά με τα ουσιώδη. Μία καταναλωτική κοινωνία, αναίτια βίαιη και επιθετική. Πρόκειται για έναν προβοκάτορα καλών προθέσεων ή ίσως έναν καλλιτέχνη που επιθυμεί να μας ξυπνήσει προκαλώντας μας.

Ένα «ξύπνημα συνειδήσεων» μέσα από γκραφίτι

Η τέχνη γκραφίτι, μία σπουδαία τέχνη του δρόμου, έγινε στα χέρια του Banksy ένα εργαλείο για να μας ταρακουνήσει, να εφαρμόσει την ιδιοφυή προσωπική του επανάσταση, να «βανδαλίσει», να πολεμήσει την κοινωνία του καταναλωτισμού που τόσο εχθρεύεται. Τα γκραφίτι έργα του Banksy αποτελούν ουσιαστικά εικαστικές εγκαταστάσεις που δεν αφήνουν ασυγκίνητο σχεδόν κανέναν, ακόμη και περιστασιακά. Προβληματίζουν, συγκινούν, προκαλούν, ίσως και εξοργίζουν. Το παιδί που κοιτάζει εκστασιασμένο τις άσπρες νιφάδες, στημένο μπροστά σε ένα βαρέλι με φωτιά για να ζεσταθεί, καθώς το μάτι ανοίγει, αποκαλύπτεται πως οι νιφάδες είναι αποκαΐδια από εργοστάσια. Και αυτό είναι το πιο πρόσφατο από τα γκραφίτι του, το Χριστουγεννιάτικο «δώρο» του, σε τοίχο της Ουαλίας που πλήττεται από τη βιομηχανική ρύπανση.

Πηγαίνετε προετοιμασμένοι στην Τεχνόπολη

Από τις 27 Φεβρουαρίου ο Banksy ζωντανεύει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και μας προσκαλεί να μπούμε στο σύμπαν του, διαβασμένοι… Είναι προκλητικός, μπορεί να γίνει γροθιά στο στομάχι και να μας ενοχλήσει, είναι ανώνυμος και δε θα ξέρουμε ποιον και τι να σχολιάσουμε, έχει όμως το έργο του μπροστά μας για να το εξυμνήσουμε ή να το καταδικάσουμε. Το έργο ενός από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Όλα τα κέρδη της έκθεσης θα διατεθούν στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Περισσότερες πληροφορίες